sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Taloudellinen kasvava eriarvoisuus USAssa

 

Unelmien loppu

HS julkaisi tänään hyvän artikkelin: “Unelmien loppu” https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008504081.html



Tässä Elina Väntönen kuvaa yhden köyhtyneen keskiluokkaisen amerikkalaisen perheen kautta USA:n järkyttäväksi revennyttä tuloerokuilua. Kun Suomessa julkiset hyvät palvelut: terveydenhuollossa, koulutuksessa, lasten päivähoidossa takaavat palveluiden kohtuulliset kustannukset ja tekee siten kohtuullisen mahdollisuuksien tasa-arvon. Tämän seurauksena keskiluokkainen henkilö voi elää kohtuullisesti. Hankkia hyvän koulutuksen. Perustaa perheen ja hankkia lapsia. Saada lapsille hyvän päivähoidon ja koulutuksen ja harrastukset ja jopa omistusasunnon ja viettää mukavia lomia. Tämän rakennelman sortavat oikeastaan vain pitkäaikainen sairaus ja joillakin avioero. 

Kun USA:ssa kaikki nuo palvelut tuotetaan yksityisesti ja maksavat tyypillisesti yli 10 kertaa sen kuin Suomessa, niin kohtuullinen häiriö työtilanteessa tai  korkeapalkkaisen ammatin hankkimisen epäonnistuminen yliopistossa suistavat talouden lopullisesti raiteiltaan. Jos vanhemmat haluavat antaa lapselleen harrastuksia tai korkean koulutuksen, tulee perheen säästää tuloistaan tähän noin 100 000 € / lapsi. Tästä syystä jokaisen suomalaisen kannattaa ainakin kahdesti harkita, kun kannattaa palveluiden yksityistämistä.

Tässä vielä lisäys vuodelta 2012 oleva YouTube video varallisuuden jakautumisesta USA:ssa


Tässä vielä pari tätä täydentävää juttu ( molemmat englanniksi)


YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM&t=315s


Invisible People

https://invisiblepeople.tv/the-wealth-inequality-gap-is-leading-to-more-homelessness/?gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK41935BQGDoUMk0jeTE9Njg9gpgNZ37CI0DnPg9UomBHdpVKEizlaGRoC0HUQAvD_BwE




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti