tiistai 17. elokuuta 2021

Kommentti Juhan Räikkän kirjaa käsittelevän artikkeliin ; "Salaliittoteorioiden filosofia" kirjan arvioon HS:ssä 17.8.2021

Artikkeli on todella hyvä ja asiat ovat oikeissa mittasuhteissa ja perustelut ovat hyviä ja uskottavia. Tämä on looginen ja johdonmukainen kokonaisuus.

Termi “salaliittoteoria” on pulmallinen, kun sillä tarkoitetaan täysin perustelematon ajatuskyhäelmää. Minulle “salaliitto” on muilta asianosaisilta piilossa tehty sopimus toimenpiteistä, jotka yleensä tavalla tai toisella loukkaa muiden asianosaisten oikeuksia. Kartellisopimus on kouluesimerkki tällaisesta. Näin esiintyy aika ajoin. Joskus ne paljastuvat, mutta eivät aina.


Artikkelin alussa on eräänä salaliittoteoriana käytetty New Yorkin 11.9. 2001 tapahtumia. Mielestäni tämä on siinä mielessä huono, että virallisen selityksen vastaisia konkreettisia todisteita on hyvin paljon. Itse käytettävissä olleiden tietojen perusteella ajattelin tornien tuhon aiheuttajaksi niihin sijoitettuja räjähteitä ( controlled demolition), kunnes tohtori Judy Woodin esitelmä avasi silmäni. Olen aikoinani opettanut Kepner-Tregoe  analyyttista ongelmanratkaisua. Kun kuulin esityksen tajusin, että oli tässä ohittanut tapauksen tosiasioihin perustuvan analyysi ja tullut harhaanjohdetuksi. Wood kuvaili analyysin vaikeutta kertomalla, että kun näemme jotakin mitä emme ole koskaan aiemmin nähneet, pyrimme mielessämme sovittamaa tapahtuman aiempiin ajatuskehikkoihin. Wood esitti suuren jouko täysin kiistattomia todisteita, jotka jokainen voi vielä tänään tarkastaa pelkästään katsomalla katastrofista olevaa valtavaa videomateriaali. Hänen esityksiä aiheesta löytyy edelleen YouTubesta. Hän on myös kirjoittanut kirja “Where did the towers go?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti